Trzy w jednym. Czyli Wenezuela w szklance.

Opublikowałem kilka dni temu na facebooku poniższą fotkę z pytaniem, czy ktoś się domyśla z czego jest to sok. Dodając, jako ułatwienie, że jest on jednym z najczęściej spożywanych w Wenezueli.

trzy w jednym

Co to takiego?

Odpowiedzi były różne. Że papaja (znana w Wenezueli jako lechosa), że tomate de arbol, czyli – po polsku – cyfomandra grubolistna (Cyphomandra betacea), a nawet że gujawa.

Żadna z tych odpowiedzi nie jest prawidłowa. Co wiecej, poza naprawdę dojrzałą cyfomandrą, zwaną też pomidorem drzewiastym, żaden z tych owoców nie dałby tak intensywnego czerwonego koloru.

Cóż więc?

Zanim zdradzę tajemnicę tego popularnego wenezuelskiego napoju muszę się do czegoś przyznać – pytanie było trochę podchwytliwe. Bo prezentowany sok nie jest z jednego owocu. To mix aż trzech. I nie tylko owoców, ale też warzyw.

To jedna pułapka.

Druga polega na tym, że w Europie na myśl o sokach z dalekich krajów przychodzą do głowy najczęściej owoce raczej egzotyczne. Tymczasem bardzo często, w wielu oddalonych miejscach świata, najbardziej charakterystyczne i najczęściej spożywane rośliny niczym się nie różnią od tych, które my Europejczycy uważamy za jak najbardziej „swoje”. I szczególnie sprawdza się to w przypadku Ameryki Łacińskiej, skąd hiszpańscy i portugalscy kolonizatorzy zawlekli na Stary Kontynent wiele uprawnych roślin, które się u nas, później, doskonale się przyjęły.

Ten sam proces zachodził też w drugą stronę – europejskie rośliny trafiły do Ameryki Południowej wraz z masową emigracją Europejczyków w pierwszej połowie XX wieku. To była prawdziwa botaniczna „globalizacja”, na długo zanim wymyślono ten termin.

Tymczasem prawda jest taka, że jedząc w Europie frytki, czy zajadając się truskawkami, jemy właśnie – mówiąc uczciwie – historycznie egzotyczne dla Europy produkty. Ziemniaki trafiły bowiem na nasz kontynent z terenów dzisiejszego Peru i Boliwii w drugiej połowie XVI wieku, a niemal wszystkie współczesne odmiany uprawnych truskawek pochodzą ze stworzonej w XVIII we Francji krzyżówki południowoamerykańskiej poziomki chilijskiej (Fragaria chiloensis), z północnoamerykańską poziomką wirginijską (Fragaria virginiana). 

To samo jest, chociażby, z pomidorem, dynią i kukurydzą. Ten pierwszy pochodzi z Ameryki Środkowej, ta druga z dzisiejszego Meksyku, a trzecia z obu Ameryk.

Wróćmy jednak do wyjściowego popularnego wenezuelskiego soku.

Wszystkich tych, którzy spodziewali się egzotyki muszę rozczarować. Ale też jest i dobra tego strona – składniki do sporządzenia tej Wenezueli w szklance można prawdopodobnie kupić w każdym polskim spożywczym sklepie, a nawet w niewielkim osiedlowym/dzielnicowym warzywniaku. Potrzebne są bowiem pomarańcze, marchewka i burak.

W Wenezueli na taką mieszankę mówi się 3 en 1 (tres en uno – trzy w jednym) i można ją zamówić w absolutnie każdej areperze, czyli najbardziej popularnej wenezuelskiej restauracji. Proporcje nie są stałe, ale zazwyczaj na 4 pomarańcze przypada jeden burak i jedna/dwie marchewki.

Jeśli mamy sokowirówkę to sprawa jest oczywista, w Wenezueli bardzo często do produkcji tego soku używa się jednak blendera, w którym miksuje się kawałki marchewki i buraka we wcześniej wyciśniętym soku pomarańczowym. W takim przypadku klient może czasami wybrać, czy sok chce colado, czy też może sin colar. Czyli przelany przez sitko, albo taki gęstszy, ze zmiksowanym miąższem.

Dodatkową opcją jest słodzenie. Wenezuelczycy raczej wszystko słodzą, nawet sok wyciśnięty ze słodkich pomarańczy, więc ja z zawsze proszę sin azucar. Ale to już kwestia gustu.

krowie oko

krowie oko, wenezuelski dodatek do soków

Powszechnie uważa się, że 3 en 1 wzmacnia i oczyszcza organizm. Tradycyjne podaje się go w Wenezueli m.in. dzieciom i osobom chorym. Dobry jest też podobno na kaca. I w niektórych regionach Wenezueli, np. w Andach i na Los Llanos podaje się go wtedy, gdy ma postawić na nogi, ze specjalnym dodatkiem, o który to już w polskim sklepie będzie trudniej, mimo, że jakoś specjalnie egzotyczny to on nie jest.

Chodzi bowiem o wołowe oko. Też wrzuca się je w blender, więc ze szklanki nie łypie, ani smaku w zauważalny sposób nie zmienia. Ale ponoć wzmacnia dobroczynne działania pomarańczy, marchewki i buraka.

Jacyś chętni? 🙂

3 en 1 z powyższego zdjęcia jest w pełni wegetariańskie. Zrobione w La Casa del Llano, jednej z najpopularniejszych i najlepszych areperas w dzielnicy Las Mercedes. Z okiem tam ich nie podają. Niemniej, gdyby ktoś bardzo potrzebował soku z okiem w wenezuelskiej stolicy, to jedynym znanym mi w Caracas miejscem, w którym wołowe bądź bawole ślepia są do soków dorzucane, oczywiście na prośbę klienta i za dopłatą, to niektóre jadłodajnie hali targowej Quinta Crespo.

, ,

No comments yet.

Dodaj komentarz

Blog korzysta z gościnności serwisu tierralatina.pl.